divendres, 8 de maig del 2009

TIPUS DE VIDEOJOCS

  • Jocs Arcade: aquest nom es fa servir per definir els videojocs d'ordinador o consola que tenen unes característiques similars a les de les màquines recreatives: un funcionament simple i una dificultat que augmenta a mesura que passa l'estona. Aquest tipus de jocs estimulen la atenció i observació, i la habilitat per manipular. Estan indicats per a nens a partir de 3 anys.
  • Jocs de plataforma: es controla a un personatge que ha d'avançar per l'escenari evitant obstacles físics, ja sigui saltant, escalant o ajupint-se. A més de les capacitats de desplaçament com saltar o córrer, els personatges dels jocs de plataformes posseeixen freqüentment l'habilitat de realitzar atacs que els permeten vèncer als seus enemics, convertint-se així en jocs d'acció. Inicialment els personatges es movien per nivells amb un desenvolupament horitzontal, però amb l'arribada dels gràfics 3D aquest desenvolupament s'ha ampliat cap a totes les adreces possibles. Aquest tipus de jocs estimulen la atenció i observació, l’habilitat per manipular i l’organització espacial i temporal.
  • Jocs d'acció: Són els que més es venen i acostumen a presentar fortes dosis de violència en l'argument i desenvolupament de l'acció. Són videojocs pensats per als reflexos més ràpids. Sovint inclouen un temps màxim per a superar una sèrie d'obstacles. També s'hi compten els jocs de disparar a adversaris i evitar que et toquin (coneguts com "shooters") o els de lluita. Aquest tipus de joc estimulen la atenció i observació, la habilitat per manipular i la organització espacial i temporal. Estan indicats per a nens a partir de 8-9 anys i precisen de la nostra supervisió abans d'autoritzar el seu ús.
  • Jocs d'estratègia: es tracta de videojocs que requereixen habilitats com la capacitat de planificació i previsió. Molts estan emparentats amb coneguts jocs de taula, com el "Risk", però van molt més enllà. Sovint el jugador ha de comandar exèrcits o, fins i tot, planetes sencers i cal que dediqui l'atenció a l'aspecte militar però també a establir acords amb d'altres jugadors, a fer intercanvis comercials o a aconseguir recursos per continuar creixent. Estimulen el raonament lògic i la reflexió. Els hi ha per a nens a partir dels 8-9 anys.
  • Jocs d'aventura: el nen es converteix en el protagonista de la seva pròpia aventura i se submergeix en un món de fantasia. No presenten conflictes ètics i els continguts solen ser divertits. Aquest tipus de jocs estimulen la atenció i observació, creativitat i imaginació i la memòria. Estan indicats per a nens a partir de 7-8 anys.
  • Jocs de rol: els videojocs de rol tenen cert parentesc amb els jocs de rol tradicionals i normalment el jugador ha d'assumir el paper, el rol, d'un aventurer que té unes habilitats específiques que milloren a mesura que avança el joc.
  • Jocs d'esports: solen reproduir pistes de joc i partits d'alguns esports com el futbol, bàsquet... Estan molt ben elaborats i arriben a nivells de realisme sorprenents. Aquest tipus de jocs estimulen la atenció i observació, la precisió i la organització espacial i temporal. Són per tant complexos per als nens. Estan destinats més aviat als adolescents a partir de 14 anys.
  • Jocs de simulació: s'hi inclouen jocs que simulen, en un ordinador o videoconsola, activitats o processos que succeeixen a la vida real. Són jocs amb força potencial educatiu i, per exemple, en el cas dels simuladors de vol més avançats, alguns estudiants de pilot els fan servir per a aprendre. A més dels simuladors de vol o de conducció d'altres vehicles, n'hi ha que simulen la gestió de ciutats, relacions socials o col·lectius humans, o fins i tot d'altres que simulen processos biològics. Aquest tipus de jocs estimulen la concentració i reflexió, la creativitat i imaginació, i el raonament lògic. Indicats per a adolescents entre els 14 i els 15 anys.
  • Música i ball: aquesta mena de jocs s'han desenvolupat, sobretot, a partir de les tecnologies més recents i conviden els jugadors a seguir seqüències de moviment amb els peus o les mans a partir d'un ritme concret damunt d'una catifa que reconeix el moviment, o demanen que se segueixin una sèrie de ritmes concrets damunt d'una superfície determinada, que pot replicar un instrument.
  • Jocs de taula: jocs com els escacs, les dames, el solitari, o fins i tot el tres en ratlla tenen versions per ordinador, mòbil o videoconsola. Sovint permeten jugar contra algú altre o contra l'ordinador mateix.
  • Jocs seriosos: s'anomenen "serious games" tots aquells jocs que contenen continguts curriculars. (El portal Serious Game Initiative ofereix molta informació sobre aquesta mena de jocs). Hi ha una gran oferta de bona qualitat i es dirigeixen a nens des dels 18 mesos fins als 16 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada